Trzmiele są zapylaczami numer jeden dla dziko rosnących roślin ale i także zapylają komercyjne uprawy rolnicze. Te insekty które pomagają nam uprawiać różne rodzaje żywności – od ziaren kawy po świeże jabłka – przynoszą teraz alarmujące nowiny. W poprzednich dekadach badania naukowe wykazały że większość kolonii trzmieli zanika. Możliwe jest że „bambus affinis” jedna z wielu odmian trzmieli całkowicie już wymarła. Pomiędzy 1976 a 2006, nastąpiły ogromne straty w dzikich koloniach trzmieli; większość z nich całkowicie zniknęła. Nie tylko północna Ameryka boryka się z zanikaniem kolonii trzmieli; w Anglii przez ostatnie 70 lat, trzy z 24 odmian całkowicie wyginęło. Dlaczego trzmiele zanikają? Nikt nie potrafi udzielić jasnej odpowiedzi. Naukowe dowody wskazują że odpowiadać za to może kombinacja pestycydów i chorób przenoszonych od importowanych pszczół. Groźna grupa środków owadobójczych, zwana „neonicotinoidami” była używana od wczesnych lat 90’tych w północnej Ameryce na różnych odmianach pól uprawnych. Wrażliwe na toksyny wnętrzności pszczół, cierpiały razem z uprawami od używanych środków chemicznych. Trzmiele mają też trudności z przystosowaniem się do zmian klimatycznych, czyli do coraz gorącego powietrza. Zmiana klimatu, nieprzyjazne środowisko, szkodliwe chemikalia – to wszystko są ludzkie czynniki które podejrzewane są o wymieranie trzmieli. Bez nich, nasze uprawy nie otrzymają zdrowego zapylania potrzebnego do reprodukcji, a jakość światowej produkcji będzie narażona. Pszczoły nie są jedynym gatunkiem narażonym na zmiany klimatu i globalne ocieplenie. Wszystkie gatunki, od wielorybów po syberyjskie tygrysy, umierają z podobnych powodów.–Earth Times

Zagrożenia dla światowej produkcji żywności: „Ponad jedna trzecia ludzkiej diety pochodzi od zapylanych przez insekty roślin, a pszczoły odpowiedzialne są za 80% zapyleń według Amerykańskiego departamentu rolnictwa. Nawet bydło jest zależne od pszczół. Jeżeli więc wymieranie się pogorszy, możemy zostać z ziarnami i wodą”, powiedział kevit Hackett, szef narodowego programu pszczół i zapyleń, Amerykańskiego departamentu rolnictwa. „To jest największe zagrożenie dla naszych dostaw żywności” dodał Hackett.-Fox News
Reklamy

Informacje o Protokół wyginięcia

The Extinction Protocol: 2012 and beyond
Ten wpis został opublikowany w kategorii Masowa śmierć zwierząt. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s